Project in de kijker: drones in Zeebrugge
Drones en Europa WSE? Het is waarschijnlijk geen combinatie die spontaan in je hoofd opduikt. En toch maakt het deel uit van onze kerntaken! Het partnerschap 'drones' valt onder de oproep 'Opleidingen van de toekomst' en zet in op de ontwikkeling van droneopleidingen. Onze collega's mochten eind juni langsgaan om een kijkje te nemen. Hoe dat verliep, ontdek je hier.
Eind juni werden onze collega's van team ISP ontvangen op de DROONHAAVN in Zeebrugge, in kader van de oproep ‘Opleidingen van de toekomst’. De voormiddag stond in het teken van alle opleidingen waaraan het partnerschap 'drones' momenteel volop aan het werken is. De leermarkt die daarop volgde, bood aanwezigen de kans om hun oor te luister te leggen bij de verschillende partnerschappen en hun opleidingen. In de namiddag volgde een demo stuntvliegen op het oefenterrein, inclusief de mogelijkheid om te vliegen met drones in duocontrole. En dat werd gesmaakt!
De oproep 'Opleidingen van de toekomst' is ontstaan uit de vaststelling dat de arbeidsmarkt continu in verandering is. Om in te kunnen spelen op deze dynamiek is het noodzakelijk om in kaart te brengen welke competenties en competentieveranderingen er nodig zijn. Eén van de mogelijke acties is het creëren van relevante opleidingen die toekomstgericht inzetten op noodzakelijke kennis en vaardigheden. Daarom werd de oproep 'Opleidingen van de toekomst' in het leven geroepen.
Binnen deze oproep werden partnerschappen gevormd rond acht maatschappelijk relevante thema's: soft skills, renovatie, grote evoluties in de industrie, energie, drones, circulaire economie, retail en zorg. Diverse relevante actoren maken deel uit van deze partnerschappen; zij staan ook in voor de verduurzaming en verspreiding van deze opleidingen na afloop van het project.
Het partnerschap 'drones' focust op de match tussen de dronesector en de algemene samenleving. Er zijn namelijk tal van toepassingsmogelijkheden met drones die ons leven aangenamer, eenvoudiger en duurzamer kunnen maken. Dat vereist niet enkel legale en veiligheidsomkadering, maar ook de nodige competenties in diverse sectoren en disciplines. En als je weet dat de dronesector een van de snelst groeiende sectoren is, is het inzetten op laagdrempelige, hand-on opleidingen dus een terechte investering in de toekomst van de arbeidsmarkt. Het partnerschap focust in het bijzonder op drie gespecialiseerde opleidingen: drones in landbouw, bouw en off-shore, onderhoud en constructie, en dataprotectie.