“We gebruikten de werkbaarheidscheque in onze zoektocht naar een goed evenwicht tussen telewerk en kantoorwerk”
Hoe IN-Z een telewerkpolicy uitwerkte met behulp van een werkbaarheidscheque
IN-Z is een bedrijf in de sociale economie met ruim 1.300 medewerkers (poetshulpen, gezinshulpen, groendienst, catering, kinderopvang, begeleiding en training …). Midden in de coronacrisis hielden ze een bevraging bij hun personeel.
Uit de bevraging kwam duidelijk naar voor dat onze kaderleden meer duidelijkheid wensten rond ons telewerkbeleid. We hadden al telewerk voor corona maar dat stoelde niet echt op een uitgewerkte policy. Tijdens corona werd telewerken een verplichting en dat zorgde toch voor een aantal uitdagingen. Hoe breng je in een training de les online over? Hoe hou je iedereen betrokken?
Heidi Sykora, HR-verantwoordelijke
Om een beleid uit te stippelen rond telewerken vroegen ze een werkbaarheidscheque aan. Samen met Lut Bernard van OtHOR werd de MyMindscan afgenomen bij de kaderleden. Deze scan schetst een profiel van de medewerker. Hoe het zit met de weerbaarheid en belastbaarheid van de persoon? Hoe gaat iemand om met stresssituaties en conflicten? Hoeveel recuperatie heeft iemand nodig? Hoe gemotiveerd is iemand maar ook hoe perfectionistisch?
Bij IN-Z kleurde de gezondheidsindex op basis van de MyMindscan oranje (wat een goede score is). Toch sprongen er ook een paar knipperlichten op, vooral wat betreft recuperatie, wat kan wijzen op vermoeidheid tijdens corona.
Op basis van de resultaten werkte IN-Z een duurzame telewerkpolicy uit waarin een goed evenwicht zit tussen telewerk en kantoorwerk met de nodige verbinding en contact met elkaar.