Begeleiding Artikel 60 - bis

325

Wat?
De begeleiding die aangeboden wordt in het kader van deze oproep moet voor werknemers in een artikel 60 tewerkstelling een brug vormen tussen hun huidige en een nieuwe job binnen de reguliere economie. We willen een 615-tal deelnemers voldoende bagage geven om (opnieuw) de stap naar het Normaal Economisch Circuit te zetten. We willen hen laten uitstromen naar werk of een kwalificerende opleiding.

Wie?
Deze oproep richt zich op OCMW’s in Vlaanderen. Enkel OCMW’s worden in de mogelijkheid gesteld om in te dienen als promotor. Zij kunnen zowel met andere OCMW’s als met derden organisaties in een samenwerkingsverband (partnerschap) stappen.
We verwachten dat het partnerschap afspraken maakt over het toeleiden, het begeleiden en het opvolgen van de doelgroep.

Acties?
De deelnemers moeten in het begeleidingstraject ondersteuning krijgen op volgende actieterreinen:

  • De keuze van een jobdoelwit
  • Het verwerven van technische kennis en vaardigheden voor het uitoefenen van een job.
  • Het verwerven van generieke vaardigheden voor het uitoefenen van een job.
  • Het werken aan randvoorwaarden die de uitoefening van een job moeten mogelijk maken.

Hoeveel?
Er is een budget voorzien van 4.000.000 euro voor een periode van één jaar. Er wordt 1.600.000 euro subsidiëring vrijgemaakt uit het Europees Sociaal Fonds, wat overeenstemt met 40%.
De overige 60% moet als cofinanciering worden aangeleverd door de indiener in samenwerking met zijn partnerschap. Dit is 2.400.000 euro. Dit kan onder de vorm van de leeflonen van de deelnemers met een artikel 60 statuut.
Deze oproep kent verder een kostenberekening op de begeleidingskost van de deelnemers.
De maximale subsidiëring bedraagt 2.600 euro per VTE deelnemer. De promotor moet voor de uitbetaling van deze subsidiëring de uitvoering van de begeleidingen aantonen. Deze uitvoering zal ook gemonitord worden door ESF Vlaanderen.

Looptijd, timing & monitoring
De projecten starten op 1/6/2105 en hebben een looptijd van 1 jaar tot en met 31/5/2016.

Dit heeft enkele consequenties voor het verloop van de begeleidingen:

  • Het maken van een sterke oriëntering is uitermate belangrijk voor deze doelgroep. Dit zal door ESF gemonitord worden via MLP. De trajectfinanciering wordt, ter aanmoediging hiertoe, ook vastgelegd op het opstellen van dergelijk actieplan.
  • Het staat u vrij om te bepalen hoelang een begeleiding duurt. ESF Vlaanderen adviseert een begeleiding van 6 maanden. D.w.z. dat het opstarten van begeleidingen vanaf de tweede helft van het projectjaar sterk wordt afgeraden.

Hoe?
De promotor dient een projectvoorstel in via de online ESF-applicatie. Een projectvoorstel opmaken bestaat uit het beantwoorden van inhoudelijke vragen en het opmaken van een begroting.

Wanneer?
De oproep wordt opengesteld op 1 februari 2015 en staat open tot en met 31 maart 2015. Uiterlijk op 31 mei 2015 beslist het ESF over de goedkeuring van de projecten. Goedgekeurde projecten op 1 juni 2015.
Infosessie op dinsdag 10/02/2015 om 14 uur