WIJ

312

Wat?

De oproep WIJ! wil aan ongekwalificeerde jongeren in Vlaanderen een sterke oriëntering bieden met opmaak van een actieplan en hen op basis hiervan verdere begeleiding aanbieden.
Deze begeleiding resulteert in duurzaam werk of de opstart van een kwalificerende opleiding (beroepsopleiding of onderwijs).

Voor wie?

Alle organisaties met rechtspersoonlijkheid kunnen op deze oproep intekenen of partners worden en de gevraagde dienstverlening aan te bieden. Er worden lokaal partnerschappen gezocht die de volledige acties kunnen aanbieden.
De oproep begeleidt ongekwalificeerde jongeren (18-25 jaar) met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Acties?

Jongeren kunnen in de projecten starten door toeleiding vanuit VDAB of na vindplaatsgerichte acties door de promotor.
Er wordt een WerkInleving voor Jongeren! aangeboden in twee delen.

Oriëntering met actieplan

De eerste actie van de begeleiding van de jongeren bestaat uit een sterke oriëntering.
Enerzijds krijgen jongeren zicht op hun eigen competenties, hun mogelijkheden op de arbeidsmarkt en hun belemmeringen tot de arbeidsmarkt. Anderzijds krijgen ze een verbeterde kennis over alle aspecten van de arbeidsmarkt: mogelijke jobs, sectoren, arbeidsmarktactoren en hoe deze te gebruiken tijdens het zoeken naar werk. Jongeren leren ook werken met Mijn Loopbaan.
Deze oriëntering staat in functie van een verder intensief traject naar werk en competentieversterking.

Begeleiding

In de begeleiding worden de randvoorwaarden geremedieerd en de noden tot kwalificering via kortere opleidingen, opleidingsstages, jobhunting, sollicitatieondersteuning en overige aangeboden. De begeleiding wordt op maat ingevuld.
De promotor voorziet in begeleiding op maat. Er wordt gewerkt aan arbeidsmarktgerichte competentieversterking en er wordt bemiddeld naar werk.
Waar mogelijk wordt een attestering opgemaakt bij gevolgde opleidingen (VDAB, CVO, Syntra).

Budget?

Er wordt over de volgende 3 jaar in een totaal van een 6.200-tal begeleidingen voorzien.
Een oriëntering met actieplan telt voor maximaal 600 euro subsidiëring.
Een begeleiding met als resultaat duurzaam werk, de opstart in een kwalificerende opleiding (beroepsopleiding of onderwijs) of de volledige uitvoering van de minimaal vooropgestelde activiteiten telt voor maximaal 2.000 euro subsidiëring.
Er is een budget voorzien van 18.031.388,75 euro voor een periode van drie jaar. Er wordt 40% subsidiëring vrijgemaakt uit het Europees Sociaal Fonds. De overige 60% wordt aangeleverd uit het Vlaams cofinancieringsfonds.

Hoe?

De promotor dient een projectvoorstel in via de online ESF-applicatie. Een projectvoorstel opmaken bestaat uit het beantwoorden van inhoudelijke vragen, het opmaken van een projectplanning en het opmaken van een begroting.

Wanneer?

De oproep wordt opengesteld op 1/02/2015 en staat open tot met als uiterste indieningsdatum 31/03/2015.
Goedgekeurde projecten gaan van start op 1/06/2015. De projecten hebben een looptijd van 36 maanden.