Zomerse leersessie: samen op stap in Brussel

Gepost op 03/09/2024

Na 2 zomermaanden, vonden we het hoog tijd om onze groep netwerkmedewerkers opnieuw samen te brengen.

We trokken erop uit om te leren van Brusselse spelers en daarna samen te genieten van zon en muziek op Boterhammen in het Park.

Welke inzichten namen we mee uit de Brusselse praktijk?

Les Gazelles de Bruxelles

  • Een sociaal netwerk opbouwen via sport? Marie en Najib van Les Gazelles leerden ons hoe dat werkt.
  • Les Gazelles biedt laagdrempelige sportactiviteiten: in parken en op pleinen samen wandelen, lopen of dansen. Iedereen die moeilijk toegang heeft tot sport, ook nieuwkomers, kunnen deelnemen. Door focus op ontmoeting en uitwisseling versterken ze de eigenwaarde, het lichaamsbeeld en het zelfvertrouwen van deelnemers.
  • Nieuwkomers krijgen bij Les Gazelles ook de kans om als vrijwilliger mee te draaien bij sportevenementen of bij bewegingsaanbod in rusthuizen, voor mensen met een beperking, …
  • Heb je als nieuwkomer een sportexpertise en wil je graag ondernemen vanuit je sporttak? Dan kan je bij Les Gazelles terecht voor coaching in het begeleiden van groepen en wordt je gestimuleerd om zelf sportcoach te worden.

Refu Interim

  • Refu Interim is al een hele tijd actief in diverse Vlaamse steden en sinds kort ook in de hoofdstad. 
  • Hun core business? Nieuwkomers en organisaties in de vrijetijdssector samenbrengen via vrijwilligerswerk. Als bruggenbouwer bereidt Refu niet alleen de nieuwkomers, maar ook de organisaties voor op de samenwerking.
  • Wat maakt hun aanbod zo succesvol? Enkele kenmerken: het is flexibel, snel, laagdrempelig, zonder taalvereisten, op leuke plaatsen, samen met andere nieuwkomers, korte opdrachten, combineerbaar. En vooral: het houdt rekening met motivatie én interesses van de nieuwkomer!

Regionaal netwerk Brussel

  • Janne, netwerkcoach in Brussel, vertelt ons over de uitdagingen en opportuniteiten voor het participatietraject in onze hoofdstad. Brussel is de enige regio waar het participatietraject niet verplicht is. Desondanks is de interesse bij nieuwkomers groot om een traject te volgen.
  • Een ambitieus actieplan met 13 acties moet de komende jaren een boost geven aan het participatietraject in Brussel. Drie grote lijnen bepalen het actieplan: samenwerking tussen organisaties versterken, waar nodig nieuw aanbod ontwikkelen en het perspectief van de nieuwkomer centraal stellen doorheen het hele proces.

4 lessen

  • Naast laagdrempelig aanbod op maat, blijft het wegwerpen van drempels bij reguliere sportclubs een topprioriteit.

Een valkuil is dat we een parallel circuit enkel voor nieuwkomers creëren en dat reguliere organisaties gewoon verder doen. Dan gaan we voorbij aan onze ambitie om verbinding te creëren en het sociaal kapitaal van nieuwkomers te versterken.

  • Zowel in een grootstad als Brussel als in meer landelijke regio’s zijn nieuwkomers op zoek naar manieren om te connecteren met andere burgers.

Als ik vraag wie ze kennen, is het antwoord vaak: enkele familieleden, mijn trajectbegeleider en jou. That’s it.

  • Persoonlijke connectie en communicatie op maat zijn cruciaal.

Ik heb jaren ervaring in de communicatiesector. In deze job kan ik die ervaring in de vuilbak gooien, dat werkt gewoon niet voor deze doelgroep. Mooie flyers etc. vergeet het! Whatsapp, dat werkt.

  • Het belang van goede matchmaking kan niet worden onderschat. We moeten als partnerschap nog beter inzetten op het goed capteren van de vraag (achter de vraag).

Er is vaak gebrek aan tijd en coachende vaardigheden om echt door te vragen, om de drijfveren, motivaties, talenten van iemand te achterhalen. Daarin groeien, wordt een belangrijke uitdaging.

 

Bedankt aan Les Gazelles de Bruxelles en Refu Interim om ons hartelijk te ontvangen.
Bedankt aan Tweeperenboom om het programma in elkaar te boksen.

Wij deden alvast veel energie op om er opnieuw in te vliegen!