Kind en Taal - SALK

332

Wie?
Deze oproep is gericht aan Kind en Taal vzw.
Kind en Taal vzw is een organisatie die tot doel heeft de onderwijskansen te verbeteren van kinderen als hefboom in de strijd tegen kansarmoede.

Wat?
In het kader van het SALK (Strategisch Plan voor Limburg in het Kwadraat) zal Kind en Taal het geïntegreerd aanbod van ‘gezinsondersteuning’ (Instapje) en ‘pedagogische taaltrainers’ organiseren in de 13 meest kwetsbare Limburgse gemeenten: Beringen, Bilzen, Dilsen-Stokkem, Genk, Hasselt, Heers, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren, Lanaken, Leopoldsburg, Maasmechelen, Sint-Truiden en Tongeren.

Kind en Taal organiseert het aanbod Instapje en Pedagogische Taaltrainer dat verankerd wordt in de lokale Huizen van het Kind en het onderwijs.
Begeleiders, medewerkers en vrijwilligers gaan met de ouders en hun kinderen van werken aan kwalitatieve interactie tussen ouder en kind, aan het stimuleren van de ontwikkeling van de kinderen en aan het optimaliseren van de onderwijskansen door het verbeteren van de taal- en denkontwikkeling.

Het project voorziet daarbij in tewerkstellingstrajecten voor de contactmedewerkers, die middels persoonlijke ontwikkelingsplannen toegeleid zullen worden naar onder meer de reguliere zorgsector.

Acties?
De begeleiders worden tijdens het project ingezet in het tweedelig gezinsondersteunend aanbod Instapje en Pedagogische Taaltrainers.

Wat is Instapje?
Instapje is een geprotocolleerd, voorschools ontwikkelingsstimulerend programma voor laagopgeleide ouders en hun kinderen. Het uiteindelijke doel is het verbeteren van de
onderwijskansen van kinderen in kansarme situaties door enerzijds te werken aan een kwalitatieve ouder/kindinteractie en anderzijds door het stimuleren van de ontwikkeling van de kinderen zelf.
Het voorziet daarbij in tewerkstellingstrajecten voor de contactmoeders, die middels persoonlijke ontwikkelingsplannen toegeleid zullen worden naar onder meer de reguliere
zorgsector.

Wat is Pedagogische Taaltrainer?
Pedagogische Taaltrainer wil onderwijskansen voor ouders met kleuters in de vroegschoolse leeftijd optimaliseren door hun taal- en denkontwikkeling te verbeteren met een accent op het vergroten van de woordenschat.

Het project voorziet in tewerkstellingstrajecten voor de contactmedewerkers, die middels persoonlijke ontwikkelingsplannen toegeleid zullen worden naar de reguliere economie, onder meer de reguliere zorgsector.
De deelnemende begeleiders moeten in hun traject ondersteuning krijgen op volgende actieterreinen:

  • De keuze van een toekomstig jobdoelwit
  • Het verwerven van technische kennis en vaardigheden voor het uitoefenen van deze job
  • Het verwerven van generieke vaardigheden voor het uitoefenen van een job
  • Het werken aan randvoorwaarden die de uitoefening van een job moeten mogelijk maken

Budget?
Er is een subsidiëring voorzien van 621.080,00 euro ESF per jaar met een totaal van 1.863.240,00 euro ESF voor een periode van drie jaar. Deze subsidiëring uit het Europees Sociaal Fonds stemt overeen met maximaal 40% van de middelen.
De minimaal resterende 60% dient als cofinanciering te worden gerapporteerd door de indiener.

Hoe?
De promotor Kind en Taal vzw dient een projectvoorstel in via de online ESF-applicatie. Een projectvoorstel opmaken bestaat uit het beantwoorden van inhoudelijke vragen en het opmaken van een begroting.

Wanneer?
De oproep wordt opengesteld op 20 juli 2015 en staat open tot en met 31 augustus 2015. Uiterlijk op 30 september 2015 beslist het ESF over de goedkeuring van het project.
Het project gaat van start op 1 januari 2015.