Voortrajecten kwetsbare groepen

284

Deze oproep kadert in de operationalisering van het ESF-programma via de prioriteit 'Bevorderen van sociale inclusie van kansengroepen via maatgericht werken'. Deze oproep richt zich op een netwerk/partnerschap tussen een organisatie met expertise, een organisatie gespecialiseerd in trajectbegeleiding en een welzijnspartner.
De oproep richt zich specifiek tot de niet bereikte kwetsbare werkzoekenden. Het gaat hier om kwetsbare groepen die noch in opleiding of begeleiding zitten, noch aan het werk zijn.

Binnen deze oproep willen we inzetten op de creatie van voortrajecten voor de kwetsbare groepen die niet of onvoldoende bereikt worden door reguliere begeleidingsinstanties.
Deze voortrajecten moeten ertoe leiden dat de doelgroep zich in een sterkere positie bevindt om toegeleid te worden naar de arbeidsmarkt of om de arbeidsmarkt te betreden.
Maatwerk en de inschakeling van een breed netwerk zijn hierbij twee cruciale elementen. Wij verwachten een geïntegreerde, participatieve aanpak op maat van de doelgroep binnen een multidimensioneel kwalitatief netwerk van organisaties.

Specifieke aandacht moet worden besteed aan het netwerkluik.
De lokale verankering van het project vanaf de start is opportuun. Het is wenselijk dat in het netwerk lokale overheden, organisaties en verenigingen worden opgenomen die zich richten naar de doelgroep. Verwacht wordt dat binnen dit netwerk afspraken worden gemaakt over het toeleiden, het uitvoeren van acties en de nazorg/opvolging van deze doelgroep.

Bij de toeleiding (FIND) wordt contact gelegd met de werkzoekende. Dit gebeurt vindplaatsgericht en dicht bij de werkzoekende. De toeleider bouwt hiertoe een sociaal en een professioneel netwerk uit. De niet-ingeschreven werkzoekende wordt ingeschreven bij VDAB.

Er wordt de werkzoekende een voortraject (BIND) aangeboden ter voorbereiding van doorverwijzing naar een passend aanbod (opleiding, werkervaring, werk en/of de trajectbegeleiding in de werkwinkels).
Dit voortraject onderneemt de nodige stappen om jobobstakels zoals mobiliteit, kinderopvang, beperkte internetvaardigheden, een beperkt voor werk relevant sociaal netwerk en de taal te remediëren oa toeleiding ivm taal (Huis van het Nederlands; aanbod inburgering), kinderopvang, internetvaardigheden (de digipunten) en mobiliteit.

Belangrijk is dat na afloop van het voortraject het volledige VDAB-dossier een update krijgt met bijzondere aandacht voor competenties en randvoorwaarden. Er wordt gevraagd een cv en een actieplan op te maken met een oplijsting van de jobobstakels en de acties die ondernomen zijn/worden om ze te remediëren. Dat actieplan en het cv worden bij overdracht gefinaliseerd zodat de documenten kunnen toegevoegd worden aan het dossier van de klant.

Later is er ook aandacht voor de nazorg en opvolging van de deelnemers (MIND – keep in mind). Zo kan men de slaagkans van het traject en de duurzaamheid versterken.

Welke subsidiëring?
De subsidie bestaat uit:
o 55% VCF-middelen en
o 45% ESF-middelen
na inbreng van de private en sectorale cofinanciering.

Op 22 augustus 2013 vindt een infosessie plaats over de oproep. Schrijf hier in.