Leerecosystemen (fase 1)
De uiterste datum voor indiening van een projectaanvraag is zaterdag 30 november 2024. Op zaterdag is er geen technische ondersteuning bij het gebruik van de Platos-applicatie. Wacht dus niet tot 30 november om een eerste keer aan te melden in de Platos-applicatie. Meer informatie over de Platos-applicatie en een stappenplan voor het indienen van een projectaanvraag is hier terug te vinden.
Organisatienetwerken voor talentontwikkeling en maatschappelijke innovatie in jouw regio
Europa WSE wil de leercultuur in Vlaanderen bevorderen en stimuleert de overgang naar een lerende samenleving. Leerecosystemen fungeren als hefboom door jong en oud echte leerervaringen te bieden, waardoor ze hun talenten al doende kunnen ontdekken en ontwikkelen. Hieruit ontstaat een persoonlijk leerpad dat diverse leermogelijkheden integreert, gericht op persoonlijke groei, een betere arbeidsmarktintegratie en maatschappelijke impact.
Hoe?
Leerecosystemen worden gevormd als organisatienetwerken, waarin diverse actoren samenwerken om gezamenlijke doelen te bereiken. Om die doelen te bereiken organiseren we twee oproepen:
- Via oproep 66: Leerecosystemen (fase 1): Ondersteunt organisaties bij het opzetten van organisatienetwerken om lokale of regionale maatschappelijke uitdagingen aan te pakken. Organisaties krijgen tijd en ruimte om de context te verkennen, samen te werken en zich te organiseren als een effectief netwerk.
- Via oproep 65: Leerecosystemen (fase 2): Biedt organisatienetwerken de kans om leerecosystemen in de praktijk te brengen, waarbij diverse, toegankelijke leercontexten worden aangeboden voor het ontdekken en ontwikkelen van talenten door jong en oud.
Doel?
Beide oproepen streven naar:
- Toename en versterking van toegankelijke leercontexten voor talentontwikkeling.
- Bevordering van leergoesting en deelname aan levenslang leren, met speciale aandacht voor minder bereikte groepen.
Oproep 66 vereist een partnerschap van minimaal drie diverse en complementaire organisaties met een gemeenschappelijke doelstelling. Projecten uit oproep 66 kunnen later doorstromen naar oproep 65 (fase 2).
Complementariteit met lopende projecten?
In de oproepen voor leerecosystemen, zowel in fase 1 als fase 2, zijn al veel projecten gestart. Een overzicht van alle lopende projecten (fase 1 en 2) vindt u hier.
Voor nieuwe projecten wordt beoordeeld in hoeverre ze aanvullend zijn op vlak van doelstelling en/of gebied. Dit betekent dat in regio’s waar al veel projecten actief zijn, eerst wordt aangestuurd op samenwerking met bestaande projecten. Alleen als kan worden aangetoond dat de doelstelling en/of het beoogde gebied van een nieuw project voldoende anders is, kan een nieuw project worden gestart. Dit moet gemotiveerd worden in de projectaanvraag.
Pitches
Organisaties die een project indienen worden uitgenodigd om het project te komen pitchen aan de evaluatoren. De pitches voor de tweede indieningsronde (met als deadline: 30/11/2024) gaan digitaal door op 16, 18 en 19 december 2024 en op 13, 14 en 16 januari 2025.
We nemen kort na de indiening van de projectvoorstellen contact op om een tijdstip in te plannen.
Infosessies
Op 22 oktober organiseren we een digitale infosessie voor organisaties die interesse hebben om een project in te dienen in de tweede indieningsronde (met als deadline: 30/11/2024). Inschrijven kan hier.
De slides en de online infosessie voor ronde 1, die doorging op 12 februari kan je hier herbekijken: